Klokskaper – vad tusan är det?

Det beror nog på vem man frågar. En farmor eller mormor sitter på klokskaper om livet – det är nog de flesta överens om. Klokskaper verkar vara något man tillförskansar sig genom livet.

Med ålder kommer visdom, sägs det.

Klokskaper har ingenting att göra med yrkesskicklighet att göra, eller hur många kronor man spenderar på aktier för maximal utdelning. Det har heller ingenting att göra med vilken bil man har, vart man bor, vilka skor man har på sig, vilken utbildning och/eller vilket jobb man har.

I min värld har klokskaper en stor, omfattande betydelse. För mig har klokskaper med life skills att göra; förhållningssätt till oss själva, världen omkring oss, livet, relationer, mot- och medgångar, naturen, djur, människor, liv och död – och så mycket mer. Det handlar om en personlig resa, både psykologiskt, mentalt, känslomässigt – och andligt, om man är lagd åt det hållet.

Man skulle kunna säga att klokskaper är lite hemlig kunskap och förståelse om sådant som inte alltid är så tydligt.

I min erfarenhet är klokskaper något som är olika viktigt för olika individer. För den del – såsom mig själv, är det väldigt viktigt, viktigare än det mesta, medan andra prioriterar de praktiska delarna av livet.

Ingetdera är varken rätt eller fel. Vi är alla olika, vi har alla olika intressen och saker vi tycker är viktiga.

Det liv jag har levt har lärt mig enormt mycket om klokskaper. Life skills. Att vara street-smart, som någon sade till mig en gång. Det finns många aspekter på det liv vi lever, således också många perspektiv på det där med levandet.

Den här bloggen kommer att innehålla axplock från mina egna klokskaper. Det kommer att handla om allt från hur man får håret att återhämta sig efter en cellgiftsbehandling (egenupplevt), till förhållningssätt till verkligheten, livet, oss själva, läkandeprocesser när vi blivit trasiga, den andlighet jag själv praktiserar, och väldigt mycket mer.

I begreppet klokskaper räknar jag för övrigt in sådant som förmågan att välja på ett sätt vi kommer att tacka oss själva för i morgon, i övermorgon och dagen därpå – och framöver. Medvetenhet och självinsikt är bra grejer.

Mitt främsta mål med den här bloggen är att dela med mig av mina egna klokskaper. Jag har samlat på mig några stycken under mitt liv, och om något av det jag lärt mig kan ge dig som läser något, är det ju alldeles fantastiskt.

Jag tror att jag kommer att ha riktigt roligt att skriva på den här bloggen. Det är min stora förhoppning att du hittar ett eller annat guldkorn här.

Har du något att berätta – kontakta mig på Facebook.


detalj på träd och löv

folkvett
shamanism
livskraft
filosofi
språk
bild
energi
läkande
urkraft
kommunikation
magi
utveckling
naturkraft
uttryck
intryck
förståelse
insikt
kunskap
val
konsekvenser
associationer
tolkning
mönster
perspektiv

Translate